top of page

Vi listar här 8 nyheter som din IT-avdelning borde ha koll på.


Nu under april släpper Microsoft en efterlängtad uppdatering för Windows 10. Vi listar här 8 nyheter som din IT-avdelning borde ha koll på.


Säkrare historia. Historiken i Windows säkerhetsapp (Windows Security) visar inte bara vilka hot som upptäckts av Defender Antivirus. Utan med nya uppdateringen ges mer detaljerad och lättillgänglig information om hot och möjliga åtgärder. Appen kommer nu att ge användaren information om olika hot och även väntande rekommendationer i listan över historiska händelser. Med lämpliga rekommendationerna ska användaren nu kunna lära sig mer om skadlig kod och hur datorn bättre kan skyddas.


Skydd mot klåfingriga användare Microsoft inför ett ”petskydd”, tamper protection, som gör att inte ens den lokala administratörer på datorn kan ändra på vissa säkerhetsinställningar. Funktion är frivillig att slå på för vissa eller alla användare inom organisationen. Om funktionen slås på kan den lokala användaren eller administratören till exempel inte stänga av realtidsskyddet, processövervakningen eller kontrollen av nedladdade filer.


Säkrare uppdateringar. Windows Update, som håller systemet uppdaterat, begåvas med två nya funktioner för professionella användare. Dels kommer nya uppdateringar att avinstalleras om de orsakar fel på systemet som gör att det inte startar korrekt, eller inte startar alls. Windows Update kommer då försöka avgöra orsaken till problemet och blockera uppdateringen i 30 dagar. Du kan fortfarande välja att installera uppdateringen manuellt.


För det andra, om man gör en ren installation av Windows 10 inklusive 19H1 kommer Windows att reservera diskutrymme för att spara Windows uppdateringsfiler, men också uppdateringsfiler för applikationer, systembuffertar och temporära filer. Detta för att förhindra att systempartitionen fylls upp av uppdateringsfiler och temporära filer, vilket kan förhindra att framtida Windows-uppdateringar installeras.


Microsoft antar att den reserverade partitionen kommer att uppta sju gigabyte, men det kan reduceras till exempel genom att ta bort språkstöd och diverse valfria windows-funktioner som inte används.


Windows Sandbox – testa osäkra applikationer säkert.  Om du laddar ned en exekverbar fil eller hel applikation som du är osäker på är säker, kan du testa att installera och/eller köra den inuti en avgränsad lättviktig version av Windows. Windows Sandbox ser till att program körs inom sandlådan så att de inte kan påverka eller göra förändringar av den primära windows-operativet. När sandlådan stängs kommer programmen som kört i den, och alla filer de skapat, att raderas. Windows Sandbox kräver att virtualisering är påslaget och det installeras manuellt från inställningarna för applikationer.


Förenklade inloggningsalternativ.  Med april-uppdateringen av Windows 10 kan du få en överblick över alla inloggningsalternativ på ett och samma ställe i inställningarna. Här kan du se alla inställningar för Windows Hello (FIDO2/WebAuthn) via ansiktsigenkänning, fingeravtryck eller pin-kod, fysiska säkerhetsnycklar, lösenord eller ett bildlösenord.


Filhanteraren uppdateras med nya funktioner.  Dels kommer den per automatik att lista nedladdade filer så att den senaste hamnar högst upp (något man kunnat ställa in manuellt sedan länge), dels tillkommer nya funktioner för att hantera filer i Linux. Tanken är att man ska kunna komma åt filer på Linux-system via Filhanteraren från sin Windows 10-maskin.


Nytt lyft för nätverksinställningarna ”Avancerade” ip-inställningar kommer nu även att finnas under Nätverk & Internet -> Ethernet. Här kan man ställa in statiska ip-adresser och manuella dns-inställningar - detta kunde gick tidigare bara utföras genom Kontrollpanelen. Relaterat till nätverk kommer även en ny ikon i aktivitetsfältet - denna ska visa om datorn inte har kontakt med internet.


Cortana och Sök går skilda vägar.  Tidigare knöt Microsoft ihop Windows sökfunktion med assistenten Cortana (bägge har hittills delat samma sökfält), men nu separeras de i användargränssnittet. Det kommer att finnas en ny ikon i aktivitetsfältet för Cortana, vilket kan bidra till mindre förvirring för användaren, och göra det tydligt att de har olika funktioner.


Migrering/Utbildning

Vill du ha hjälp med att migrera över till office 365 eller få en användarutbildning av tjänsterna som du redan använder? Kontakta oss på 010-410 34 00 eller info@houseofservice.se

Comments


bottom of page