top of page

Power BI - Vad vet du om det?

Uppdaterat: 16 dec. 2020Power BI är en samling programvarutjänster, appar och kopplingar som arbetar tillsammans för att förvandla dina orelaterade datakällor till sammanhängande, visuellt fördjupande och interaktiva insikter. Din data kan finnas i ett Excel-kalkylblad eller i en samling molnbaserade och lokala hybridinformationslager. Med Power BI kan du enkelt ansluta till dina datakällor, visualisera och upptäcka det som är viktigt och dela resultat med alla du vill.


Mata in data från olika källor (filer, mejl, rapporter, databaser, program etc.)
Få ut färdiga rapporter som du kan uppdatera i realtid direkt i din webbläsare.
Här är de vanligaste användningsområdena för Power BI Desktop:

  • Transformera och rensa dessa data för att skapa en datamodell

  • Skapa visuell information, till exempel diagram som ger visuella representationer av data, t ex jämföra säljsiffror, leveranser, fakturering och bygg en likviditetsprognos.

  • Skapa rapporter som är samlingar av visuell information på en eller flera rapportsidor

  • Dela rapporter med andra via Power BI-tjänsten


Power BI:s delar

Power BI består av flera element som fungerar tillsammans. Här är de tre grunderna:

  • Ett Windows-skrivbordsprogram som heter Power BI Desktop.

  • En onlinebaserad SaaS-tjänst (programvara som en tjänst) som kallas Power BI-tjänsten.

  • Power BI-mobilappar för enheter med Windows, iOS och Android.

Dessa tre delar – Power BI Desktop, tjänsten och mobilapparna – är utformade för att hjälpa dig att skapa, dela och använda affärsinsikter på det sätt som passar bäst för dig och din roll.

Utöver de här tre finns det två andra element i Power BI:

  • Power BI Report Builder där du kan skapa sidnumrerade rapporter och dela dem i Power BI-tjänsten. Läs mer om sidnumrerade rapporter längre fram i den här artikeln.

  • Power BI Report Server som är en lokal rapportserver där du kan publicera dina Power BI-rapporter när du har skapat dem i Power BI Desktop. Läs mer om Power BI Report Server.


Från data till insikt

Med Power BI kan du ansluta hundratals datakällor, förenkla förberedelser av data och köra ad hoc-analys. Skapa vackra rapporter och publicera dem till din organisation online och på olika enheter. Alla kan skapa sina egna instrumentpaneler med en unik 360-gradersvy.

Det är ett naturligt val för många kunder att använd Microsofts analys- och business intelligence teknologi. Vår expertis täcker SQL Server BI-funktionalitet, Azure BI-tjänster och Power BI som det centrala datavisualiseringsverktyget.


Hur interagerar man med Power BI?

Hur du interagerar med Power BI beror på din arbetsroll. Som slutanvändare eller företagsanvändare är du den som tar emot innehåll (instrumentpaneler, rapporter och appar) från kollegorna. Du arbetar i online- eller mobilversionen av Power BI, som kallas för Power BI-tjänsten, där du granskar och interagerar med innehållet för att fatta affärsbeslut.


Som företagsanvändare har du inte tillgång till alla funktioner i Power BI, men du har heller inget behov av att kunna skapa instrumentpaneler eller rapporter. Du kommer att använda Power BI-tjänsten till analys, övervakning, utforskning och beslutsfattande.

Du kommer säkerligen att höra termen ”Power BI Desktop” eller bara ”Desktop”, och det här är ett fristående verktyg som används av de designers som skapar och delar instrumentpaneler och rapporter med dig.


Det är viktigt att veta att det finns andra Power BI-verktyg, men som företagsanvändare arbetar du bara med Power BI-tjänsten.


Vill du arbeta mer datadrivet?

Kontakta någon av våra rådgivare på 010-410 34 00 eller info@houseofservice.se


Comments


bottom of page