top of page

Tips på hur du får en bra jobbstart efter semestern

Att komma tillbaka till jobbet efter en skön semester är inte alltid så lätt. Kanske känner du dig trött och har svårt att hitta motivation efter att ha spenderat många lata dagar på stranden eller på lantstället. Vi ger dig några bra tips på hur du får en bra start på arbetet efter semestern.


1. Acceptera att du ska börja jobba

Gilla läget: Japp, det var skönt att vara ledig men nu är ledigheten över. Känns det trist och jobbigt? Det kan vara lättare att acceptera känslan om du vet att din jobbångest efter semestern är ett sätt för kroppen att förbereda sig på omställningen från ledighet till jobb. Och att det går över om några dagar. Och du, kom ihåg att livet fortsätter och att det kommer fler semestrar 🙂Att komma tillbaka till jobbet efter semestern och möta ansvar och krav är för många förknippat med ångest. Att känna en viss belastning är snarare en sund reaktion, det är kroppens naturliga sätt att förbereda sig på en utmaning. Man måste vara skärpt för att det är nödvändigt, har man ett jobb men tycker om att vara ledig är det helt normalt.


2. Ställ tillbaka dygnsrytmen

Under lediga sommardagar ställer vi gärna om dygnsrytmen. Vi njuter av långa kvällar och unnar oss sovmorgnar. Med rätta förstås! Men för att underlätta övergången till jobb vardagen kan du försöka ställa om din dygnsrytm några dagar innan klockan väcker dig så obarmhärtigt tidigt den första arbetsdagen.


3. Sätt mål för hösten

När du är tillbaka från semestern är det perfekt att få en bra och motiverande start genom att sätta upp mål. Fundera på hur du utvecklas på bästa sätt och skapa målen därefter. Börja med långsiktiga mål och bryt sedan ner dessa till delmål. På så sätt blir du inspirerad att komma i gång ordentligt med höstens utmaningar.


4. Planera dina första dagar väl

Prioritera och gör en lista med ett fåtal punkter. Sätt ett mål: de här två sakerna ska jag göra i dag och om jag hinner med den tredje punkten är det bonus. Bocka av och ge dig själv en klapp på axeln för varje avprickad punkt.


5. Boka in en team aktivitet

Om du är chef: Efter semestern är ett bra tillfälle att samla alla. Det är lite som vid skolstart. Ingen har riktigt hunnit komma tillbaka till sina vardagsrutiner och (trots möjlig jobb ångest även hos medarbetarna) har de flesta mer ork och är lite mer öppna för nya idéer. Så, samla ihop din grupp och gör något kul tillsammans. Planera in en kickoff eller konferens för att boosta energinivå och engagemang. Prata igenom planer och aktiviteter för höst och vinter med gruppen.

Eller varför inte boka in en utbildning? Att få utvecklas och lära sig nya saker på jobbet är en riktig energi injektion.


Om du inte är chef: Se till att ha roligt på jobbet och försök att se jobbstarten som en positiv nystart i stället för ett negativt slut på semestern. Fokusera på det som ger lust och glädje i jobbet. Kanske boka in en inofficiell aktivitet med kollegorna för att komma igång och få en bra start på hösten!


Lycka till med att komma igång efter semestern!


Comments


bottom of page