top of page

Kontorstips som minskar risken att bli sjuk

Mest troligt är din kalender redan full med saker att göra, både privat och på jobbet. Sommaren är på ingång och ledigheten är snart här, du ska bara hinna klart med det där sista innan semestern. Inget kan stoppa dig nu..... Eller...?

Reser du kommunalt så har du kommit i kontakt med andra människor, och dess bakterier och virus, innan du ens är framme. På kontoret hälsar du på kollegor, kanske kramas ni eller tar i hand. Sedan går du till kaffeautomaten och trycker på knappen.


Vi kan alla känna igen oss i den frustration och stress det innebär när man känner förkylningen eller influensan komma krypandes. Du har inte tid att vara sjuk. Inte nu! Många arbetsgivare har idag ett långsiktigt hälsotänk och har insett fördelarna med att investera i sina medarbetares hälsa. Sjukfrånvaro kostar pengar, inte bara på grund av sjukersättning till den drabbade utan även för projekt som skjuts upp och eventuella vikarier. Genom några få och effektiva investeringar kan man dock minska risken för sjukfrånvaro och därmed spara pengar. Hälsosamma arbetstagare är dessutom gladare och mer produktiva.

Här är våra fem bästa tips på hälsofrämjande investeringar för kontorsmiljöer:


1. Handhygien Händerna spelar en betydande roll i spridning av bakterier och virus. Vi tar i dörrhandtag, på kaffemaskinen, på kylskåpshandtaget, på kopieringsmaskinen, på tangentbordet. Visste du att du dessutom tar dig i ansiktet flera gånger i timmen? När virus eller bakterier kommer i kontakt med slemhinnorna kan infektionen vara igång. God handhygien är grunden för att minska risken att bli sjuk.


Tvätta regelbundet händerna noggrant, det tar 15–20 sekunder för att få händerna helt rena. Tvål och vatten är grundreceptet, handspritens effektivitet har dock varit debatterad. Enligt Vårdguiden 1177 har handsprit en begränsad effekt på vissa magsjukevirus, men hjälper mot influensa- och förkylningsvirus. Handsprit är mindre uttorkande än tvål så tvättar du händerna ofta är det ett bra alternativ för att undvika torra händer. Tvätta alltid händerna efter toabesök, innan du äter något, efter du åkt i kollektivtrafik och när du har tagit på ytor som många personer vidrör, t.ex. kaffemaskinen.

Säkerställ att tvål och handsprit finns lättillgängligt, framför allt på toaletter och i köket.

2. Erbjud hälsosamma dryckesalternativ Många av oss är frekventa besökare vid kaffemaskinen och om du inte redan dricker te så är ett tips att börja nu. Förutom att det är ett bra skäl att vara social och ta en tur till köket så har tedrickande flera positiva hälsoeffekter. Genom att erbjuda en variation av tesorter på kontoret ökar chansen till att personalen väljer en kopp te vid nästa vända till köket. Kom dock ihåg att många tesorter innehåller nästan lika mycket koffein som kaffe.


Grönt te är den sort som är mest känt för sina hälsofördelar på grund av det höga innehållet av antioxidanter. Vanligast är katechinerna, framför allt epigallocatechin gallat (EGCG) som anses kunna höja immunförsvaret och skydda dig mot virusangrepp. EGCG sägs även kunna skydda mot cancer, reducera fett och ha föryngrande egenskaper.

Ett alternativ till färdiga tesorter är en kopp varmt vatten med ingefära och/eller citron. Ingefära har antiinflammatoriska egenskaper och sägs kunna förebygga och lindra förkylningar men kan också minska värk, stimulera matsmältningen och hjälpa mot illamående. Citron är ett basiskt livsmedel som neutraliserar pH-värdet i kroppen som tillsammans med den höga halten av c-vitamin motverkar förkylningar och stärker immunförsvaret. Att citron och ingefära dessutom kan öka energin, minska stress och ge finare hy är ytterligare goda anledningar.

Ladda köket med en variation av tesorter och erbjud citron och ingefära som tillbehör.

3. Friskvårdsbidrag & träningsmöjligheter Regelbunden motion och rörelse är extra viktigt vid stillasittande arbete och har stor påverkan på den generella hälsan och måendet. Många arbetsgivare erbjuder redan sina anställda friskvårdsbidrag för att ekonomiskt öka möjligheten till träning. Genom att skapa träningsmöjligheter på eller i närheten av arbetsplatsen kan man ytterligare öka chansen till motion. För vissa är det en förutsättning att träningen kan utföras under lunchtid eller i direkt koppling till arbetsdagen för att den ska bli av. Ett mindre träningsrum och möjlighet att duscha räcker långt. Kanske finns det ett gym i närheten som kan ge ett förmånligt erbjudande. Dra ihop en löpargrupp, ta små gympapauser på kontoret eller sprid en träningsutmaning bland kollegorna.

Uppmuntra personalen till träning och rörelse.

4. Luftfuktighet Att vi blir mer sjuka under vinterhalvåret beror bland annat på att vi spenderar mer tid inomhus, med kall luft som har värmts upp. När luften värms minskar den relativa luftfuktigheten och luften blir torrare, vilket gör att förkylningsvirus trivs och överlever längre. Fuktighetsnivåerna bör vare sig vara för låga eller för höga, WHO rekommenderar luftfuktigheten i inomhusmiljöer att ligga mellan 30 och 50 procent. Upplever ni att luften i kontorslokalerna är torr kan det vara värt att kontrollera luftfuktigheten tillsammans med fastighetsägaren. Investera i en luftfuktare om det anses nödvändigt.

Kontrollera luftfuktigheten i lokalen.

5. Investera i er luftkvalitet En bra investering som gör stor skillnad på personalens hälsa och därmed även sjukfrånvaro. Luftburna partiklar, inklusive bakterier och virus, sprider sig extra snabbt under vinterhalvåret på grund av den lägre luftfuktigheten inomhus. Fler blir sjuka och viruset sprids via luften genom hostningar och nysningar. Med luftrening på kontoret minskar nivåerna av bakterier och virus, men även andra typer av luftburna partiklar som påverkar hälsan, t.ex. damm, hår, pollen och mögel. Genom att investera i luftrening förbättras inomhusmiljön och därmed medarbetarnas generella hälsa, mående och produktivitet. En väl värd investering i det långa loppet.

Minska spridningen av bakterier och virus med luftrening

Sammanfattning Det är omöjligt att helt undvika bakterier och virus och det finns alltid en risk att bli sjuk men med dessa fem investeringar har ni minskat risken för sjukdomsspridning på kontoret. Har du redan blivit sjuk? Hosta/nys i armvecket, tvätta händerna extra noggrant och håll dig hemma i den mån du kan.


För ett hälsosamt och friskt år! /// House Of Service

1 Comment


ranyodris
ranyodris
Feb 04, 2022

Hur slipper man att dra på sig förkylning när det är fuktigt och isigt där ute och det finns jämnt någon som nyser på jobbet? Med tillkomsten av kallt väder känns det obehagligt att vädra hemma eller på kontoret. Koncentrationen av virus i ett slutet rum är högst. Om någon av dina släktingar eller kollegor blir sjuk bör du börja ta antivirala läkemedel i förebyggande syfte. Webbplatsen http://osaps.org tillhandahåller en mängd olika verktyg för att bekämpa virus. Innan du väljer ett läkemedel dock det är starkt rekommenderat att rådfråga en specialist!

Like
bottom of page